Un lider bun trebuie sa fie si putin rau

In posturile vacante pentru lideri de echipa si manageri predomina de obicei cuvinte-cheie pozitive pe care un solicitant trebuie sa le indeplineasca: asertiv, practic, calm si decisiv. Pe nedrept, asa conclud oamenii de stiinta. Aroganta, indoiala si natura dramatica sunt deasemenea importante.

Cercetatorii au studiat dezvoltarea carierei a 900 de lideri timp de 3 ani si si-au concentrat atentia asupra laturilor neplacute ale unui lider bun. Intrebarea lor a fost daca acele caracteristici negative au avut si un avantaj. Si intr-adevar, pentru unele trasaturi negative a parut a fi cazul. Un lider cu anumite laturi neplacute are, pana la o anumita masura, mai mult succes.

Pozitiv
Astfel este scepticismul daunator prestatiilor si progresului. Dar prudenta si nesiguranta tocmai ca au intensificat dupa un timp prestatiile si dezvoltarea. La fel si caracteristicile care sunt asociate cu narcisismul, dramatica, critica asupra altora si concentrarea extrema asupra respectarii regulilor, au avut pana la urma un efect pozitiv asupra dezvoltarii carierei.

Combinatie
“Singure, aceste trasaturi au avut efecte foarte mici, dar cand au fost combinate, ele au jucat un rol semnificativ,” spune cercetatorul Peter Harms. “S-a dovedit ca chiar si calitati negative pot fi convenabile in anumite posturi sau conditii.”

Limita
Cercetatorii subliniaza pe de alta parte ca prea multe trasaturi dezagreabile pot actiona in nefavoarea cuiva. Laturile neplacute ale unei persoane contribuie numai pana la un anumit punct la devenirea sa ca lider. Astfel, liderii trebuie sa incerce sa inteleaga cand depasesc limita. Narcisismul de exemplu isi face efectul intr-un interviu de solicitare - siguranta de sine este in acest caz asteptata -, dar daca este folosit prea mult si prelungit si in detrimentul altora, poate uneori constitui un dezavantaj.

“Organizatiile ar trebui sa ia in considerare aceste caracteristici negative cand iau decizii in privinta training-urilor si promovarilor.”

Noutati
Hrană pentru creier Oct 16, 2011

Fie că iţi doreşti să fii un as în domeniu sau doar că vrei ceva energie mentală în plus, merită să ştii ce alimente îţi pot creşte memoria, concentrarea şi atenţia, şi ce gen de mancare dă un impuls creierului tău.

Continuare...

  • MasterMind © 2010 . Realizat de Rebel X.