Respectul de sine are influenta directa asupra sanatatii

Un respect de sine puternic nu numai ca ne face sa ne simtim bine, dar are si consecinte fizice directe. Asta reiese dintr-un experiment si studiu al psihologului Andy Martens de la Universitatea din Canterbury. La oamenii care au o impresie buna despre sine, sistemul nervos parasimpatic primeste un impuls si protejeaza astfel sistemul imunitar si cardiovascular.

Martens a efectuat o serie de experimente pe 184 de subiecti. In primul experiment, subiectii au primit feedback incorect privind inteligenta lor si personalitatea. Acest feedback a avut ca rezultat un respect de sine mai mare sau mai mic. Intr-un al doilea experiment, subiectii au trebuit sa-si evalueze si noteze valorile proprii, in fiecare zi timp de doua saptamani.

Sistemul nervos parasimpatic
Dupa fiecare experiment, cercetatorii au analizat si masurat cat de puternic a fost sistemul nervos parasimpatic. Acest sistem incetineste si calmeaza inima, astfel fiind diminuat stresul si facilitand combaterea infectiilor. Daca sistemul nervos parasimpatic nu este destul de activ, poate conduce la probleme cardiace si boli autoimune.

Efect
Datele rezultate arata ca un respect de sine mai accentuat conduce la un sistem nervos parasimpatic mai activ. Efectul este mic, dar remarcabil, concluzioneaza Martens. Este pentru prima data ca s-a demonstrat influenta directa pe care o schimbare a valorii proprii o are asupra corpului uman.

“Un respect de sine redus nu numai ca rezulta intr-o stare de rau,” spune Martens. “Ci si inseamna ca sistemul nostru nu functioneaza intr-un mod foarte sanatos si acest lucru poate avea treptat consecinte negative serioase asupra sanatatii.” Dupa parerea lui Martens, este recomandat a fi inconjurat de persoane care ne sprijina si furnizeaza un feedback pozitiv. Asta deoarece feedbackul extern este mai eficace decat a incerca sa ne gandim pozitiv despre noi insine.

Noutati
Hrană pentru creier Oct 16, 2011

Fie că iţi doreşti să fii un as în domeniu sau doar că vrei ceva energie mentală în plus, merită să ştii ce alimente îţi pot creşte memoria, concentrarea şi atenţia, şi ce gen de mancare dă un impuls creierului tău.

Continuare...

  • MasterMind © 2010 . Realizat de Rebel X.