Fumatul deterioreaza codul genetic in cateva minute

Câteva inhalari dintr-o tigara provoaca în termen de câteva minute daune genetice care pot duce la cancer, conclud oamenii de stiinta americani într-o revista de cercetare în toxicologie.

Efectul unei ţigări este la fel de mare şi la fel de rapid ca atunci când substantele poluante ar fi injectate direct în fluxul sanguin.

Este pentru prima dată că oamenii de ştiinţă investigheaza impactul fumului de tigara asupra ADN-ului uman. Cercetatorii au colectat doisprezece subiecţi şi si-au concentrat atentia asupra hidrocarburilor aromatice policiclice (pe scurt: HAP).

Cercetatorii au urmat aceasta substanta în corp şi au văzut cum se transformă într-o substanţă toxică care afectează ADN-ul şi cauzeaza mutatii. Aceste mutaţii ar putea duce la randul lor la cancer. Mai ales viteza cu care substanţa s-a deplasat prin organism, i-a surprins pe cercetatori. Numărul de hidrocarburi aromatice policiclice în organism a atins, intr-un interval de 15 la 30 de minute după ce subiecţii si-au fumat ţigara, nivelul maxim.

Oamenii de ştiinţă subliniază faptul că studiul s-a concentrat doar pe fumat. Alţi factori, precum lipsa de exerciţiu şi alimente nesănătoase pot agrava situaţia. Rezultatele trebuie vazute ca un avertisment pentru fumatori si oricine vrea sa inceapa sa fumeze.

Cancerul pulmonar produce 3000 de victime pe zi la nivel mondial. Aproximativ nouăzeci la sută dintre aceste victime au fost fumători pasionati.

Noutati
Hrană pentru creier Oct 16, 2011

Fie că iţi doreşti să fii un as în domeniu sau doar că vrei ceva energie mentală în plus, merită să ştii ce alimente îţi pot creşte memoria, concentrarea şi atenţia, şi ce gen de mancare dă un impuls creierului tău.

Continuare...

  • MasterMind © 2010 . Realizat de Rebel X.