Afirmatii pozitive despre sine nu ajuta (intotdeauna)

Multe carti despre motivare recomanda asa-numitele afirmatii pozitive despre sine. Pentru a ne simti mai bine, trebuie sa repetam in fiecare zi ceva pozitiv despre noi insine. Din cercetari anterioare a reiesit ca efectul acestei metode nu este intotdeauna pozitiv. Cei cu o incredere in sine foarte mare, prin repetarea afirmatiilor, castiga si mai multa incredere; dar acest lucru nu este valabil pentru persoane cu o imagine de sine deficitara. Aceste persoane vor avea si mai putina incredere in sine daca isi spun repetat ca sunt perfecti.

Acest studiu al lui Ibrahim Senay de la Universitatea din Illinois investigheaza in mod diferit efectul afirmatiilor. O parte a studiului a fost rezolvarea de anagrame de catre doua grupuri de subiecti. Prima grupa a trebuit sa-si spuna repetat "pot sa rezolv" inainte de a rezolva anagrama. Subiectii din a doua grupa au trebuit sa se intrebe repetat: "pot sa rezolv?". La rezolvarea anagramei, a doua grupa a prestat mai bine.

Intr-o alta parte, mai abstracta, a studiului, o grupa a trebuit sa scrie o intrebare a unei actiuni, iar a doua grupa afirmarea unei actiuni. Mai tarziu au primit din nou anagrame, fara a face legatura intre partea de scris si partea rezolvarii de anagrame. Totusi, cei care au scris actiunea sub forma intrebarii au prestat mai bine decat cei cu afirmarea actiunii.

Cercetarea sugereaza ca afirmatiile au mai ales influenta asupra simtirii si nu asupra prestatiilor. Pe termen lung, daca exista diferente mari intre aceste doua, conduce la nefericire. Oamenii care isi spun in fiecare dimineata ca: "sunt un rege", in timp ce traiesc pe strada, vor suferi cu timpul din cauza diferentei dintre dorinte si situatia lor reala. Dar cine pune intrebari, va obtine intr-adevar rezultate mai bune, ceea ce va conduce la progres. Afirmatiile par astfel sa fie mai degraba o solutie de termen scurt, in timp ce o atitudine deschisa si exploratoare rezulta in cresterea pe termen lung.

Noutati
Hrană pentru creier Oct 16, 2011

Fie că iţi doreşti să fii un as în domeniu sau doar că vrei ceva energie mentală în plus, merită să ştii ce alimente îţi pot creşte memoria, concentrarea şi atenţia, şi ce gen de mancare dă un impuls creierului tău.

Continuare...

  • MasterMind © 2010 . Realizat de Rebel X.