Resurse umane

Analiza muncii

Analiza muncii ocupa un loc central in managementul resurselor umane, contribuind la reorganizarea fortei de munca dintr-o organizatie. Este un proces de colectare sistematica de date care descriu sarcinile aferente unui post de munca, precum si cunostintele, deprinderile, aptitudinile si alte particularitati ale muncii, care atribuie unei persoane calitatea de a indeplini sarcinile impuse de acesta. Fiecare post de munca dintr-o organizatie are particularitatile sale. Chiar daca au titulaturi similare, doua posturi din doua organizatii diferite pot prezenta caracteristici diferite. De aceea se recomanda realizarea analizei muncii in fiecare organizatie, pentru a asigura o validitate cat mai mare a rezultatului acesteia.

Recrutarea si selectia de personal

Recrutarea si selectia de personal reprezinta procesul de cautare, de localizare, de identificare si de atragere a candidatilor potentiali, din care se vor selecta cei mai competitivi şi care corespund cel mai bine cerinţelor şi intereselor organizaţiei.

Obiective:

  • elaborarea de metode si tehnici care sa permita organizatiei sa gaseasca candidati calificati;
  • selectionarea de candidati susceptibili de a ocupa posturile vacante, la cel mai mic cost posibil.

 

Fisa de post

Fisa de post este documentul de management al resurselor umane care sintetizeaza elementele caracteristice ale unui post, pentru a putea fi intelese si insusite de catre ocupantul postului. Fisele de post nu sunt numai utile, sunt si obligatorii prin lege. Ele sunt Anexa la Contractul Individual de Munca si contin toate elementele necesare pentru a recruta, selecta, pregati, perfectiona si evalua un angajat.

Fisa postului este deosebit de importanta atat pentru angajat cat si pentru angajator. Avand fisa postului, angajatul stie exact care sunt responsabilitatile lui si ce se asteapta de la el.

Fisa de post difera de la o organizatie la alta, reflecta perceptia organizatiei legata de postul respectiv de munca, astfel este importanta elaborarea unor fise de post personalizate, specifice postului din compania respectiva.

Organigrama

Organigrama unei organizatii reprezinta o schematizare a posturilor de munca si a relatiilor dintre membri, existente in cadrul unei firme. Aceasta schema permite celor din conducere sa aiba o imagine cat mai reala despre structura organizatorica existenta si sa raspunda mai eficient oportunitatilor si pietei in continua schimbare.

  • MasterMind © 2010 . Realizat de Rebel X.